maandag 4 april 2011

Ding 27 Crowdsourcing & Crowdfunding

Leuk al die filmpjes en artikelen over crowdsourcing =is een Engelstalig neologisme, gebruikt om een recente ontwikkeling aan te duiden, waarin organisaties (overheid, bedrijven, instituten) of personen gebruikmaken van een grote groep niet vooraf gespecificeerde individuen (professionals, vrijwilligers, geïnteresseerden) voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek (wikipedia)

Uit de Nieuwe Reporter "Geld ophalen bij een grote groep internetters – wordt crowdfunding genoemd. Zelfbenoemde internetfilosofen en webgelovigen hebben de onbedwingbare neiging om bestaande fenomenen een nieuwe naam te geven en daar een hype omheen te bouwen. En ook bij crowdfunding lijkt daar op het eerste gezicht sprake van. Maar hoe nieuw is crowdfunding? Is het niet gewoon een hippe term voor wat we tot voor kort nog gewoon een inzameling noemden? Er zijn wel enkele zaken die de traditionele inzamelingsactie onderscheiden van het online ophalen van geld. Dankzij internet is het immers mogelijk om veel meer mensen te bereiken tegen lage kosten. Een inzamelingsactie hoeft daardoor niet beperkt te blijven tot leerlingen van dezelfde school of leden van een sportclub. En tegelijkertijd is het niet nodig om een enorme, geldverslindende wervingscampagne op te zetten om geld vanuit het hele land binnen te harken en crowdfunding."

Een supergoed systeem - waarbij je als consument niet gek wordt gezeurd of je mee wilt doen blablabla - maar je kunt een willekeurig bedrag doneren omdat jij dat graag wilt omdat je het doel wilt steunen.


#durftevragen: 250.000!! mensen per dag gebruiken op twitter #durftevragen om vragen te stellen en om vragen van anderen te beantwoorden. Dit aantal groeit nog elke dag.
Aarhus (Deense bibliotheek): Zij zetten de gebruiker in om o.a. : hun service te testen - een nieuwe product te ontwikkelen i.s.m. je gebruiker - te laten zien dat je een open organisatie bent - om meer loyaliteit jegens de bibliotheek te creëren onder je gebruikers.
Aarhus zegt: "We believe that co-creation is the key factor in shaping the library of the future"
Verbeterdebuurt: een particulier initiatief waarbij je kunt aangeven waar in jouw buurt iets verbetert kan worden. Zij zorgen ervoor dat het probleem bij de betreffende gemeente terecht komt. En vermelden op de site wat de status van het probleem is. In mijn buurt zijn de meeste problemen opgelost zoals - losse stoeptegels - geen belijning - zwerfvuil in het water en een gevaarlijke fietsoversteekplaats. Heel leuk en ik bewaar het bij mijn favo's.
Ten Pages: ook gaaf - beginnende schrijvers kunnen hun manuscript aanmelden. Anderen kunnen aandelen kopen als ze het boek zien zitten - hoe meer aandelen hoe groter de kans dat een uitgever zich aanbiedt om het boek te gaan verkopen. Ten Pages heeft 33 manuscripten met verkochte aandelen waarvan er drie boeken nu in de boekhandel liggen. Van het boek Zo Zuidas en zijn er al 11.156 ex. verkocht.

Wat kunnen wij ermee in de bibliotheek:
Zet de gebruiker/de klant in a la Arhus.
Denk niet klein maar groot - niets is onmogelijk.
Geld ophalen met crowdfunding - misschien is dat wel de toekomst - Oudorp moet open blijven vindt de klant? Zet een manier van financieren op a la crowdfunding.
Twitteren - 24 uur per dag vragen beantwoorden van de klant is misschien te veel gevraagd maar twitter in elk geval tijdens de openingsuren.

Volgens mij gaan we met een aantal zaken al starten o.a. twitter en co-creatie.

Leuk ding!

1 opmerking: