zaterdag 26 maart 2011

Ding 27 Copyright

Ik heb rondgeneusd, gekeken en gelezen over copyright. Ik kan heel intelligent gaan doen en een heel verhaal houden of ik kan teksten van een ander gebruiken die luid en duidelijk uitlegt hoe het zit. Dat laatste heb ik gedaan.
Maar ik heb het wel eerst netjes gevraagd aan mijnheer Hein Pragt. En ook direct antwoord gekregen. Geen probleem mits ik een link toevoeg. Bij deze:
heinpragt.com

Wat is auteursrecht / copyright en hoe krijgt u dit.

(C) 2002 Hein Pragt

Dit is eigenlijk heel eenvoudig, als u een tekst heeft geschreven, een afbeelding heeft gemaakt of een foto heeft genomen dan heeft u daarover zeggenschap. Anderen mogen er niet zomaar mee doen wat ze willen en dat is geregeld in de Auteurswet. Wat u gemaakt heeft mag niet zonder uw toestemming gebruikt worden op andere internet pagina's of in enige andere vorm openbaar gemaakt worden. Dus als u een mooie internet pagina gemaakt heeft met uw eigen teksten en afbeeldingen en u zet uw naam er bij dan valt deze pagina vanaf het moment dat u deze op het Internet plaats onder de bescherming van de auteurswet. Om copyright te laten gelden is verder geen enkele melding of registratie nodig. Als iemand met knip en plakwerk uw pagina of een deel van uw pagina gebruikt op zijn of haar eigen site is deze persoon strafbaar.
Voorwaarden.

1. Het werk moet een eigen, persoonlijk karakter hebben, het moet origineel zijn.
2. Het werk moet daarnaast ook zintuiglijk waarneembaar zijn, dus te zien, te lezen of te horen.

Een internet pagina, een afbeelding of een artikel moet dus oorspronkelijk zijn. U mag bijvoorbeeld een bestaand verhaal of artikel in uw eigen woorden weergeven of u mag bijvoorbeeld het bestaande telefoonboek als internet pagina namaken als u zelf de gegevens verzamelt. Kopiƫren is dus verboden.
Automatisch.

auteursrecht / copyright ontstaat dus automatisch door het maken en publiceren van het werk. Ook al zou u het werk willen laten deponeren of registreren kan dat in Nederland ook helemaal niet. Wat aan te bevelen is voor internet pagina's is dat u de oude versies van de site in een archief bewaart zodat u kunt aantonen dat u het werk op een bepaalde datum gepubliceerd hebt. Ook kunt u het werk aanbieden voor een officieel dagwaarmerk bij de belastingdienst of een notaris.
Hoe lang heeft u auteursrecht / copyright.

Het auteursrecht biedt de maker van een werk de exclusieve zeggenschap over gebruik van het beschermde werk. De maker kan anderen, eventueel tegen financiƫle vergoeding, toestemming geven om zijn werk te gebruiken. Na de dood van de maker vervalt het auteursrecht / copyright automatisch aan zijn erfgenamen. Het auteursrecht eindigt 70 jaar na de dood van de maker.

Wat is de Creative Commons licentie?

(C) 2009 Hein Pragt

Creative Commons biedt auteurs (en alle andere creatieve makers) de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten / copyright om te gaan. Er is een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties en hiermee bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden en onder welke voorwaarden dit mag. De auteursrechthebbende behoud zelf alle rechten, maar geeft aan anderen toestemming om het werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons licentie betekent dus niet dat men zijn auteursrechten / copyright opgeeft. Er zijn zes Creative Commons licenties, Naamsvermelding, Naamsvermelding-GelijkDelen, Naamsvermelding-NietCommercieel, Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen, Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken, Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken. Een vooruitstrevende omroep als de VPRO biedt sinds kort ook film materiaal aan onder de Creative Commons licentie waardoor het vrij te verspreiden is.
Samenwerking met Buma/Stemra

Sinds kort is de Buma/Stemra een samenwerking aangegaan (onder het motto: if you can't beat them, join them) door middel van een pilotproject met het alternatieve licentiesysteem Creative Commons. Hierbij mogen deelnemers hun werk gratis verspreiden voor niet-promotionele doeleinden en zorgt Buma/Stemra voor de inning van vergoedingen als het werk bijvoorbeeld op de radio wordt gedraaid. Dit is een unieke pilot, omdat Creative Commons een totaal andere benadering heeft van auteursrecht / copyright dan de grote collectieve rechtenorganisaties en in het verleden vaak lijnrecht tegenover Buma/Stemra stond. Een voordeel van deze samenwerking voor de Buma/Stemra is dat ze alsnog kunnen gaan innen bij commercieel gebruik en dat kan al het geval zijn als iemand met een paar advertenties zijn eigen Internetsite of blog bekostigd.
De organisatie Creative Commons


De organisatie Creative Commons werd in 2001 in Amerika opgericht door Lawrence Lessig met als doel auteurs, kunstenaars en wetenschappers de vrijheid te geven om op een flexibele manier met hun auteursrechten / copyright om te gaan. Het idee is: zoveel mogelijk werk voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Als het werk onder het reguliere auteursrecht valt, moet daar altijd toestemming voor gevraagd worden aan degene die in het bezit is van het copyright. Dat kan de maker zelf zijn, maar ook nabestaanden of rechtenorganisaties. In Nederland zijn ongeveer 250.000 werken beschermd met deze licentie, wereldwijd ligt dat aantal op rond de 100 miljoen.

Einde gekopieerde tekst.

En zo zit het dus...Ik vind wel dat er te krampachtig met copyright wordt omgegaan. Doordat de techniek zoveel verder is is een aantal zaken achterhaalt. cd's lenen - wie doet dat nog? Ik in elk geval niet. Wat ik heel mooi vind koop ik. Luisteren kan via youTube, spotify etc. Downloaden doe ik niet. Je benadeeld daarmee de artiest. Vroeger ging je naar de winkel om de nieuwst single te kopen. Nu kun je een nummer downloaden en heb je een download top 10/100. Een goede zaak.
Ik vind het geen teloorgang voor de bibliotheken (las ik op een blog) dat je zelf geen cd's meer leent bij je bibliotheek. Waarom zou ik? Het is nu eenmaal zo. Het kan. Je moet andere bronnen vinden en niet vasthouden aan wat was.

2 opmerkingen:

  1. I really enjoyed this post. You write about this topic very well. There are many cherished moments in life, why not wear a beautiful dress! When looking back on special memories of your child wearing a gorgeous dress, it will make a fond memory.

    aroma essential oils

    BeantwoordenVerwijderen