maandag 18 april 2011

A trip down memory lane

Afgelopen week heb ik samen met m'n hubbie vakantie gevierd in een "Hans & Grietje" huisje midden in het bos. Een huis met een grote boekenkast gevuld met heel veel boeken uit mijn jeugd. SUPERLEUK!
Janet D. Wheller - alle Billy Bradley boeken.Ik verslond kostschoolverhalen.

Enid Blython - De Vijf: errug leuk!
Willy van der Heide - De Bob Evers-serie. Het 1e deel "een overval in de lucht" is uitgegeven in 1949!

K. Norel - de trilogie van de Engelandvaarders. Voor het eerst uitgegeven in 1945 en in 2010 opnieuw uitgegeven.
Verder lagen er veel Konsaliks, Utta Danella's en Suske & Wiske's.

Wat is het toch heerlijk om te kunnen en mogen lezen!

Ding 30 Google Books & e-books

Leuk hoor Google books maar wel saai. Aan geen 1 titel hangt de omslag van het boek. Ik heb veel titels ingetikt maar telkens krijg je een bruin leeg kaft te zien. Terwijl je bij google afbeeldingen genoeg foto's en tekeningen van boekomslagen vindt. Jammer. Dat Google boeken digitaliseert is op zich wel gaaf. Dat je straks ieder boek kunt inzien is beste wel geweldig. Google moet alleen wel eerlijk zijn en zou ook auteursrecht o.i.d. moeten betalen. De bibliotheken betalen zich ook scheel aan leenrecht.


Google ebooks - heel gaaf dat het mogelijk is. Ik ben benieuwd hoe snel de ontwikkeling verder gaat. Al googelend vond ik het volgende artikel:
"De Amerikaanse Vereniging van Uitgevers (AAP) meldt dat ebooks over februari de grootste categorie boeken was qua omzet. Met een bedrag van 90.3 miljoen dollar scoorde de categorie ebooks beter dan productgroepen als paperbacks, hardcovers en kinderboeken.
De AAP houdt van de grootste uitgevers in de VS bij hoeveel ze maandelijks verkopen aan boekhandels. Al enige tijd constateert de vereniging een sterke stijging van het aandeel ebooks. Ten opzichte van februari 2010 groeide de categorie ebooks volgens de cijfers met ruim 202 procent.
De traditionele uitgeefcategorieën lieten daarentegen in februari allemaal een sterke daling zien. Hardcover, paperback en 'mass market' daalden gezamenlijk met 156,8 miljoen dollar ten opzichte van februari verleden jaar. Over januari en februari komt dit neer op een daling van 24,8 procent ten opzichte van de eerste twee maanden van 2010.
Volgens de AAP komt de sterke stijging van de verkoop van ebooks doordat veel mensen tijdens de feestdagen in 2010 een ereader of tablet cadeau hebben gekregen. Deze consumenten zouden nu volop bezig zijn met het aanschaffen van ebooks. Ook het steeds groter wordende aanbod zou een oorzaak van de stijging zijn.
Meer cijfers zijn te vinden in het persbericht van de AAP. een reactie hierop van lezers van dit artikel is dat er in Nederland te weinig titels beschikbaar zijn en dat Uitgeverijen een machtspositie innemen."

Hoe het moet met e-books in de bibliotheek dat is nog onduidelijk. Je zou het gewoon moeten kunnen uitlenen of downloaden net als een "normaal" boek. Persoonlijk hou ik er van om het boek vast te houden, te snuffelen in de boekhandel en lekker in bed of op de bank te liggen lezen. Ik ken in mijn omgeving wel een aantal mensen steeds meer mensen die een e-reader hebben. Toch valt mij op dat nog steeds veel mensen een fysiek boek lezen. Maar ik reis niet dagelijks met de trein. Want hoe meer je reist, des te handiger het is.
Er zijn veel artikelen over e-books en het voortbestaan van boeken/boekhandels & bibliotheken. Bestaat het boek straks nog? Wat moeten we als bibliotheken doen om in de digitale wereld nog een toekomst te hebben? Eerlijk gezegd: ik heb (nu nog) geen oplossing.

maandag 4 april 2011

Ding 29 Mobiel Internetten

Dit ding hebben we al eerder besproken bij Ding 17.Het blijft natuurlijk erg leuk. Mobiel internetten met je smartphone.
Ik was laatst een weekendje weg naar Drenthe en heb daar in Borgen het Hunnenbed museum bezocht. Bij elk item staat een behalve de reguliere informatie een barcode.
Deze barcode (QR-code) kun je scannen met je smartphone. Daarvoor moet je wel een App (I-NIGMA) downloaden.

Super mooi al deze techniek. Zoveel info, ook een filmpje, op een kleine barcode. Er zijn veel bedrijven die dmv een QR-code reclame maken voor zichzelf of een nieuw product promoten. Deze techniek kunnen wij als organisatie ook gebruiken. Je kunt info mbt activiteiten of een innovatief idee promoten op een QR-code plaatsen.

Ding 27 Crowdsourcing & Crowdfunding

Leuk al die filmpjes en artikelen over crowdsourcing =is een Engelstalig neologisme, gebruikt om een recente ontwikkeling aan te duiden, waarin organisaties (overheid, bedrijven, instituten) of personen gebruikmaken van een grote groep niet vooraf gespecificeerde individuen (professionals, vrijwilligers, geïnteresseerden) voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek (wikipedia)

Uit de Nieuwe Reporter "Geld ophalen bij een grote groep internetters – wordt crowdfunding genoemd. Zelfbenoemde internetfilosofen en webgelovigen hebben de onbedwingbare neiging om bestaande fenomenen een nieuwe naam te geven en daar een hype omheen te bouwen. En ook bij crowdfunding lijkt daar op het eerste gezicht sprake van. Maar hoe nieuw is crowdfunding? Is het niet gewoon een hippe term voor wat we tot voor kort nog gewoon een inzameling noemden? Er zijn wel enkele zaken die de traditionele inzamelingsactie onderscheiden van het online ophalen van geld. Dankzij internet is het immers mogelijk om veel meer mensen te bereiken tegen lage kosten. Een inzamelingsactie hoeft daardoor niet beperkt te blijven tot leerlingen van dezelfde school of leden van een sportclub. En tegelijkertijd is het niet nodig om een enorme, geldverslindende wervingscampagne op te zetten om geld vanuit het hele land binnen te harken en crowdfunding."

Een supergoed systeem - waarbij je als consument niet gek wordt gezeurd of je mee wilt doen blablabla - maar je kunt een willekeurig bedrag doneren omdat jij dat graag wilt omdat je het doel wilt steunen.


#durftevragen: 250.000!! mensen per dag gebruiken op twitter #durftevragen om vragen te stellen en om vragen van anderen te beantwoorden. Dit aantal groeit nog elke dag.
Aarhus (Deense bibliotheek): Zij zetten de gebruiker in om o.a. : hun service te testen - een nieuwe product te ontwikkelen i.s.m. je gebruiker - te laten zien dat je een open organisatie bent - om meer loyaliteit jegens de bibliotheek te creëren onder je gebruikers.
Aarhus zegt: "We believe that co-creation is the key factor in shaping the library of the future"
Verbeterdebuurt: een particulier initiatief waarbij je kunt aangeven waar in jouw buurt iets verbetert kan worden. Zij zorgen ervoor dat het probleem bij de betreffende gemeente terecht komt. En vermelden op de site wat de status van het probleem is. In mijn buurt zijn de meeste problemen opgelost zoals - losse stoeptegels - geen belijning - zwerfvuil in het water en een gevaarlijke fietsoversteekplaats. Heel leuk en ik bewaar het bij mijn favo's.
Ten Pages: ook gaaf - beginnende schrijvers kunnen hun manuscript aanmelden. Anderen kunnen aandelen kopen als ze het boek zien zitten - hoe meer aandelen hoe groter de kans dat een uitgever zich aanbiedt om het boek te gaan verkopen. Ten Pages heeft 33 manuscripten met verkochte aandelen waarvan er drie boeken nu in de boekhandel liggen. Van het boek Zo Zuidas en zijn er al 11.156 ex. verkocht.

Wat kunnen wij ermee in de bibliotheek:
Zet de gebruiker/de klant in a la Arhus.
Denk niet klein maar groot - niets is onmogelijk.
Geld ophalen met crowdfunding - misschien is dat wel de toekomst - Oudorp moet open blijven vindt de klant? Zet een manier van financieren op a la crowdfunding.
Twitteren - 24 uur per dag vragen beantwoorden van de klant is misschien te veel gevraagd maar twitter in elk geval tijdens de openingsuren.

Volgens mij gaan we met een aantal zaken al starten o.a. twitter en co-creatie.

Leuk ding!