vrijdag 18 februari 2011

Ding 25 Screencasting

Wat is screencasting? Simpel uitgelegd: een filmpje waarin je iets wilt uitleggen en/of iets wilt laten zien. dat filmpje zet je bijv. op je blog of op je website.
Heel handig, want i.p.v. een uitleg te schrijven laat je het nu zien. Je visualiseert iets. Persoonlijk vind ik dat prettig. Ik zie voor me hoe het moet.
Vervolgens kun je een dergelijk filmpje maken voor je privedoeleinden, maar je kunt het ook inzetten voor de organisatie.
Hoe leg ik ik op een simpele en duidelijke manier uit aan de klant hoe je materialen verlengd via internet? Of hoe werkt de zelfservice in de bibliotheek? Hoe betaal ik een boete met een lenerspas? Hoe maak ik een blog? En ga zo maar door...
Zie voor een goede uitleg voor het maken van screencasting http://www.hansonsexperience.com/

Angel en Aragorn gaan vanmiddag experimenteren met het maken van een screencast. Ik ben benieuwd wat er uit komt.
OK, na veel geploeter bleek dat we wel een leuk filmpje hebben gemaakt, maar het is helemaal geen screencast. Ja zeg... Hebben we nu alles voor Jan Joker gedaan?
Nou nee, zie voor de glorieuze momenten van Angel & Aragorn de blog van Angel
http://angelonmychest.blogspot.com
Het is zo'n gedoe om de filmpjes te plaatsen met JING dat we het eenmalig hebben geplaatst. Met dank aan Angel, want Aragorn heeft alleen slap gehangen en lullig gekeken. Maar dan heb je ook wat...

zondag 6 februari 2011

Ding 24 Mediawijsheid

Wat is mediawijsheid?
Mediawijsheid staat voor ‘het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.
Bron: www.cultuur.nl/files/pdf/advies/200507140938420.med-2005.02498-1.pdf

Ik vind dat je kritisch moet kijken naar de informatie die tot je komt. Alleen vind ik het soms moeilijk om waarheid te achterhalen. Veel berichten in kranten, internet, blogs, twitter worden als waarheden verkondigd en dan blijkt het nog wel eens anders te zijn.
Heel actueel zijn de opstanden in Egypte. Alles is te volgen via Al Jazeera, facebook en twitter. Dat is toch geweldig dat de "gewone man" zo'n sterke stem heeft via social media. Men kan er niet om heen.

Hoe maak je de klant mediawijs? In elk geval moeten we inzetten op de best geschoolde mensen - de beste digitale apparatuur en de nieuwste media. Dat kost geld en in deze tijd van bezuinigingen moeilijk te bereiken. Hoe bereik je jongeren nog? Ze weten veel en kunnen veel op digitaal gebied, social media. Zijn snel verveeld..
Wat willen wij ze nog leren? Daarvoor moet je minstens net zo slim zijn als zij.
We zijn misschien wel slimmer, maar we bereiken ze niet. Omdat we vanuit onszelf blijven denken.. 

Deze zomer wordt er een zomeracademie op het  plein gehouden met workshops om muziek te maken en teksten te schrijven. Wij doen niet mee omdat Bob Dylan old news is. En dat is niet zo. Hele groepen jongeren halen daar juist hun muziek vandaan. Het is in. Adele zingt Bob Dylan. Bij de Wereld draait komen bandjes langs die Dylan zingen. En ook Johnny Cash. Onderschat de oldies niet! Kijk naar Waylon! Hippe gast die juist dit soort muziek maakt en Paradiso vol krijgt.
Wij gaan uit van wat wij vinden, het is muziek uit onze tijd dus verleden tijd. Maar het leeft! We moeten ons verdiepen in wat jongeren bezig houdt.

Ik weet ook niet hoe het wel moet. Om alleen op senioren in te zetten vind ik jammer.

Als wij vinden dat er een digitale strategie moet komen, dan moeten we een verrekte goede strategie bedenken om de klant, wie dat dan ook is, binnen te krijgen en vast te houden.
We kunnen starten door meer cursussen te geven over bijv. verschillende 23 dingen onderdelen.
Er zijn vast meer mensen die niet weten hoe je een blog maakt - wat is een url?
En wat betreft mijn werk:  een advertentie plaatsen op de website m.b.t. het huren van ruimte in de bibliotheek. Zowel spreekkamers als de vergaderruimte.Wat doe ik met 23 dingen?

Privé gebruik ik meer 23 dingen dan in mijn werk. Niet omdat ik niet wil maar omdat mijn werk zich er niet goed voor leent. Ik zit op Facebook en Hyves. Ik twitter zelf niet maar lees wel twitterberichten van anderen. YouTube bekijk ik vaak. Ik sla heel veel muziek op. Omdat ik zing google ik veel lyrics en sla dat weer op. Ik luister naar muziek op Spotify, maar gebruik ook Limewire om te downloaden.De muziek zet ik weer om mijn I-Pod en die heb ik op terwijl ik naar de bieb fiets. Ik heb zelf nog geen smartfone, maar Ruud, my husband, wel. Ik vind het erg leuk om met apps in de weer te zijn. Wat een mogelijkheden. Super gaaf. Hoe verzinnen ze het!
Net van Angel een mooie App doorgekregen: Epicurious. Deze App bevat 25.000 recepten en als je een recept aanklikt en wilt gaan maken dan wordt er een boodschappenlijst voor je aangemaakt. Hoe mooi is dat! De app is wel in het Engels.
Verder vind ik het erg leuk om de blogs van de mede23dingers te bekijken. Op de blog van Jan Zwart Alkmaar staat een mooi hulpmiddel voor o.a. de secretaresse:
The digital pen by I.R.I.S.
In de organisatie wordt inmiddels ook gebruik gemaakt van Google docs. En er staan blogs van medewerkers op de site van Kennemerwaard. Het wordt trouwens nu wel tijd dat er een "smoelen"boek komt.