maandag 29 november 2010

Ding 21 Aquabrowsers etc

Omdat ik niet bekend ben met Aquabrowsers/zoekmachines in de bibliotheek, vind ik dat ik niet echt een mening kan geven over de inhoud en of je de klant er goed mee kunt helpen. Wat ik wel van belang vind is het feit dat je zo goed mogelijk kunt zoeken. Niet alleen jij als inlichtingenfunctionaris, maar ook de klant moet kunnen vinden wat hij zoekt. En hoe meer zoekmachines, die dan ook nog met elkaar gelinkt zijn, hoe beter.
Ik heb rondgekeken op My Discoveries van de OBA. Een interactief catalogusprogramma waarbij je persoonlijke boekenlijsten kunt samenstellen die je vervolgens weer kunt delen met anderen.
Daarvoor hoef je geen lid van de OBA te zijn. Een mooi medium.
Het nieuwe catalogussysteem C-wise heeft ook de mogelijkheid voor klanten om zelf lijstjes aan te maken en recensies te schrijven. Ik heb even zitten kijken in de catalogus van Kennemerwaard en daar staan inmiddels verschillende recensies op. Leuk om te lezen. Het is toch ook mooi dat mensen de tijd nemen om iets te schrijven over een boek dat ze hebben gelezen. Wat misschien ontroerend was of juist vreselijk. Ben je niet geïnteresseerd in de mening van een ander, dan lees je het gewoon niet. Dat is toch heerlijk, je hebt altijd een keuze. Het is net als de knop op je tv. Is er niets aan dan kun je zappen of je zet de tv uit.

In de personeelsbijeenkomst op 9 november jl. sprak Bertil Voogd over bibliotheek.nl

Het volgende stukje heb ik van de website http://www.bibliotheek.nl/gehaald:

Wat zij doen:
Stichting Bibliotheek.nl draagt bij aan de uitbreiding en het beheer van de landelijke digitale bibliotheek. Dit gebeurt in opdracht van de gezamenlijke openbare bibliotheken. Hiervoor werkt zij aan:
  • een gezamenlijke portal om de zichtbaarheid van de openbare bibliotheek op internet te vergroten
  • een gemeenschappelijke informatie-infrastructuur waar alle bibliotheken op kunnen aansluiten
  • de ontwikkeling en implementatie van digitale producten en diensten
  • een vruchtbare samenwerking met zowel bibliotheken als andere partijen in de culturele sector
Dat is belangrijk dat je als bibliotheken je catalogus met elkaar deelt.  
Het wordt dan 1 grote Nationale Bibliotheekcatalogus.

Meer hierover kun je lezen op www.stichtingbibliotheek.nl

Ding 20 Muziek online beluisteren

Erg leuk om te doen. Het heeft wel tijd gekost om het e.e.a. door te krijgen hoe je het moet doen. Maar uiteindelijk lukt het wel en dan ben ik weer trots op mezelf. Gaaf dat je alle muziek kunt vinden op Last.Fm. Ik heb een account aangemaakt en een widget op m'n blog geplaatst. Wat favorieten er in gezet en
the tracks that I love aangevinkt. Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt vinden en doen.Ik zit niet echt te wachten op contacten met mensen over de muziek die ik mooi vind. Het stukje van Nico Dijkshorn hierover op Webwereld is wel geinig <http://webwereld.nl/column/49790/balen-van-last-fm.html>
Tijdens deze cursus 23 dingen stel ik mij steeds de vraag: Wat kunnen we doen in Bibliotheek Kennemerwaard  om te kunnen concurreren met de digitale wereld? Waarom zouden klanten nog naar de bibliotheek komen voor muziek? Cd's lenen hoeft echt niet meer want je kunt alles downloaden (wel tegen betaling natuurlijk). We kunnen beter het geld dat nu nog gebruikt wordt voor het inkopen van cd's aan digitale innovatie besteden. Bijv. aan een downloadzuil o.i.d. zoals in DokDelft. Daar trek je volgens mij veel klanten mee. Zorg dat de klant zijn/haar ipod kan uploaden met muziek. De jeugd heeft en is de toekomst.
De jeugd leent geen cd's.

Ik heb geen verstand van techniek. En wat de kosten hiervan zijn weet ik ook niet. Maar 1 ding weet ik wel  het verhuren van cd's is niet meer van deze tijd.

zondag 21 november 2010

19 Social Networking




Ik heb al een tijdje een profiel op Hyves en sinds kort zit ik ook op Facebook. Via Hyves heb ik 2 oude schoolvriendinnen teruggevonden. Iedereen plaatst foto's op zijn/haar pagina en dan kun je lekker kijken wat iemand in z'n leven doet. Je denkt misschien wat is het nut? Wellicht geen, maar het is wel leuk. Ik gebruik het ook wel eens om korte berichtjes voor iemand achter te laten. Veel tijd ben ik er niet mee kwijt. Verder ben je zelf de baas over wie je toelaat op je pagina. Je bent eigen baas over de foto's en filmpjes die je plaatst. En je bepaalt zelf welke teksten je schrijft. De angst van mensen voor dit soort vrijheden vind ik ongegrond omdat je het zelf bepaalt. Als organisatie kun je ook een hyves pagina aanmaken met foto's en nieuwtjes.
Een super medium. En als je het niets vindt ook prima toch?

Ding 18 Library Thing



Erg leuk om je eigen boekenkast samen te stellen. Je kunt de reacties van anderen lezen over een boek dat jij ook hebt gelezen. Verder kun je aanbevelingen bekijken wat er nog meer past bij het genre dat je leest. Ik heb Aasgieren van Dan Simmons ooit gelezen. Een super spannend boek. In de aanbevelingen lees ik dat hij nog een boek in het horror genre heeft geschreven: Nachtzomer. Die staat nu op mijn verlanglijstje. Voor de bibliotheek zou het ook geweldig zijn wanneer je met dergelijke lijsten kunt werken. Met het nieuwe C-wise komen we een stuk verder. Ik vind dat Bol.com dat heel goed doet. Als je op hun site een bepaalt boek bekijkt of koopt krijg je ook te zien welke boeken er nog meer in dat genre zijn. En ook welke boeken andere kopers van dezelfde titel nog meer hebben gekocht. En ze hebben een previews. Hele goede marketing!

Veel gepiel om de widget op m'n blog te plaatsen, maar het is gelukt! YES!

maandag 15 november 2010

Librarians Do Gaga

Zie Ding 16 YouTube Part Three. Dit bedoel ik - Geinig filmpje. Lijkt mij leuk om zoiets ook in Kennemerwaard op te zetten. Ander nummer, andere mensen, andere bibliotheek!


zondag 14 november 2010

Ding 17 Mobiel Internetten

Niet meer weg te denken uit onze samenleving. Onze generatie vindt het wellicht nog te veel van het goede en misschien zelfs overbodig, maar de jeugd doet niets anders.
Zij doen alles met hun mobiel. Met de nieuwste IPhone 4 kun je nog veel meer:
"Bij een vernieuwd uiterlijk hoort een vernieuwd besturingssysteem. De Apple iPhone 4 beschikt dan ook over iOS 4. Deze versie vult de toch al uitgebreide mogelijkheden met meer dan 100 nieuwe functies aan. Eén daarvan is multitasking. Voortaan surf je met de iPhone 4 over het internet met een lekker muziekje erbij, of voer je gesprekken tijdens het gamen. Nieuw is ook 'folders'. Hiermee deel je al je apps in overzichtelijke mapjes in, blijft je startscherm overzichtelijk en kan je altijd snel het programma vinden wat je zoekt. Net zo handig is de gecombineerde email-inbox, waaraan je al je verschillende accounts hangt. Het OS 4 van de iPhone 4 geeft je ook ontspanning: met iBooks heb je je complete boekverzameling in de palm van je hand."

Dat is toch geweldig. En als je het allemaal te veel vindt, dan schaf je de IPhone 4 niet aan en kies je een model dat je wel schikt. Keuze genoeg. Het gaat er om dat de mogelijkheden legio zijn en dat we de snelheid ervan niet moeten onderschatten. De tijd dat we als bibliotheek konden zeggen dat dit ons niet zal raken ligt al achter ons.

Ding 16 YouTube PartThree

Wat kun je als Kennemerwaard met YouTube doen? Genoeg. Leuke filmpjes van allerlei activiteiten die in de locaties plaatsvinden op de website plaatsten. Ik weet niet precies hoe zit qua privacy, maar je zult de klant die eventueel op het filmpje te zien is om toestemming moeten vragen. Maar je kunt misschien ook trailers van films die we in de collectie hebben op de website plaatsen. Interviews maken met klanten over hun meest geliefde boek en dat plaatsen. Lijkt mij leuk. Meer interactie dus. Het liefst zou ik zo'n gaaf filmpje willen maken met medewerkers die door de bibliotheek dansen/gek doen en playbacken op een leuk nummer. (zie filmpje op m'n blog Librarians do Gaga. Het heeft een naam, maar kom er niet achter. Iemand? Wie doet er mee?

Sinds kort zit ik op Toonkunst, het oudste oratorium koor van Alkmaar. Samen met nog 3 Kennemerwaard collega's Op zondag 12 december a.s. voeren we het Weihnachtsoratorium van Bach uit in de Grote Sint Laurenskerk. Komt allen!

Hierbij een filmpje van het Openingsnummer.


Thomanerchor: "Jauchzet frohlocket" by Johann Sebastian Bach


Ding 16 YouTube Part Two

Harry Potter and the Deathly Hallows / De relieken van dood

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, het was lang wachten, maar 18 november gaat het 1e deel van de verfilming van het allerlaatste Harry Potter boek in première. De trailer ziet er super mooi uit. Ik verheug mij er nu al op. Leuk toch dat je dit allemaal via YouTube kunt bekijken.

Ding 16 YouTube Part One

Black Eyed Peas I gotta feeling on Oprah Chicago

Geweldig medium YouTube. Ik ben heel vaak aan het zoeken naar een leuk nummer om te luisteren. Iets wat ik op Tv gezien heb en heel mooi vond zoek ik ook vaak terug via YouTube. Alles staat er op. SUPER. Dit filmpje is een FlashMob. Dat betekent dat je bekend maakt iets te gaan doen op een bepaald moment op een bepaalde plek. Mensen kunnen dan meedoen. Het lijkt spontaan te zijn ontstaan maar het is afgesproken. Heel gaaf om naar te kijken. Dit was ter ere van het 24e seizoen van Oprah. Black Eyed Peas zingen I gotta feeling en 20.000!!! mensen dansen mee in Chigago op een speciaal daarvoor bedachte choreografie. In groepen geoefend en voor Oprah opgevoerd en zij wist van niets. 1 persoon begint en de dans breidt zich als een olievlek uit. Lijkt mij cool om aan mee te doen.

maandag 8 november 2010

Google maps 2

Toch nog even in de weer geweest met het maken van een kaartje. Het is een wandeling die ik loop vanuit huis en duurt 5 kwartier (als je snel loopt)Ik vind het wel lastig. Veel gepiel en ik ben er niet handig in. Wel gaaf dat het kan. Je kunt dus van elke plek op de wereld een kaartje maken van een gemaakte reis/wandeling.


Grotere kaart weergeven

zondag 7 november 2010

Ding 15 Google maps

Super leuk. Je kunt je eigen kaart maken. Verslag van een mooie reis, mooie plekjes, hoe heb je gelopen. Je kunt het allemaal zelf aangeven. Ik heb wel een beetje zitten pielen. Ik bedacht om een kaartje te maken van het door J.R.R. Tolkien verzonnen Middle Earth.(Google Maps / Middle Earth)

Uit: www.nieuw-zeeland.nl
"De beroemdste en meest succesvolle filmtrilogie ooit is de magische verfilming van Lord of the Rings. Alledrie de films staan in de top tien van meest bezochte films ter wereld en kun je spreken van een mondiale Lord of the Rings-hype! Het beroemde verhaal van J.R.R. Tolkien speelt zich af in zijn verzonnen 'Middle Earth' dat bestaat uit bergen, bossen, vulkanen, rivieren en boerenland. En welk land was hiervoor het perfecte decor? Juist, Nieuw-Zeeland.
Maar liefst zestien maanden lang werden er op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland door de Kiwi-regisseur Peter Jackson opnamen gemaakt. Omdat het Nieuw-Zeelandse landschap in de filmtrilogie een belangrijke rol heeft en schitterend in beeld is gebracht, is Nieuw-Zeeland een stuk bekender én aantrekkelijker geworden onder toeristen."
Voor meer info <www.lordoftheringstours.co.nz>

Wat kun je er mee in Kennemerwaard? In elk geval alle bibliotheeklocaties op de website plaatsen met streetview.

zaterdag 6 november 2010

Ding 14 Instant Messaging

Instant messenger is een software programma waarmee je kunt chatten zoals MSN en SKYPE. Het betekent onmiddellijke berichtgeving - daar zouden we in onze organisatie veel meer mee moeten en kunnen doen. Via de website of met een speciaal programma. De klant per direct antwoord geven op zijn of haar vraag. Of via een chat een boekadvies geven. Geen 24 uurs service maar per direct. Dat vraagt natuurlijk wel bemensing en tijd. Ik heb wat rondgekeken bij andere 23 dingen -deelnemende bibliotheken - en wat opvalt is dat vooral bibliothecarissen niets zien in het chatten met de klant. De reden is vaak dat het veel tijd kost. Is dat de enige reden of zou het echt niet werken? In deze virtuele tijd en komende bezuinigingen lijkt het mij juist nodig dat je andere kanalen aanboort om in contact te komen met de klant.
Zelf gebruik ik MSN om te chatten met vrienden. Het is gebruikersvriendelijk en handig. Je hoeft niet te bellen maar je kunt toch snel even iets delen met iemand.

Ding 13 Kantoortoepassingen

Google Docs Rocks! Een mooie toepassing op het internet. In Kennemerwaard is op deze manier gewerkt aan het tot stand komen van de beleidsambitie. Ideaal om samen te werken aan een stuk. Het niet continu heen en weer sturen van e-mailberichten en hopen dat er in de juiste versie is verder gewerkt.
Als directiesecretaresse zal ik er niet heel veel mee te maken hebben qua invulling van een dergelijk stuk, maar ik kan wel meelezen en ook dat is fijn. En wat ik ook al m.b.t. de wiki's heb gezegd het is geweldig om toe te passen met projecten zoals het Historisch Informatie Punt in Akersloot  100 talenten of Cultuur Primair. Je kunt elkaar tips geven wat wel of niet werkt. En vooral aanvullen met informatie. Privé kan ik hier zeker wat mee. Ik zing veel in een band (kerk) en in een koor en haal veel teksten van het internet af. Dit zou je ook in een google document kunnen verwerken en delen.


dinsdag 2 november 2010

Ding 12 Twitter

Ik heb nog niet getwitterd. Weet ook nog niet of ik dat ga doen. Maar ik heb wel een twitteraccount aangemaakt. En volg een paar personen en 2 bibliotheken. Alhoewel ik vanmorgen op de 23 dingen bijeenkomst begreep dat vooral tweets van bibliotheken alleen maar een verzameling van activiteiten zijn en geen leuke gedachtenspinsels of zoiets. Het nut van twitter zie ik wel. Ik zit niet te wachten op Marco Borsato die twittert weer een kopje koffie te nemen, maar wel op een twitterbericht over een gebeurtenis ergens op de wereld dat door te twitteren sneller in het nieuws is dan een nieuwsbericht via het ANP.

Ding 11 Wiki's

Een wiki is geboren om en nabij 1995 en afgeleid van een Hawaiiaans woord : de wikiwikibus.Weer een leuk woord!
Handig om te gebruiken wanneer je iets wilt delen met meerdere mensen. En vervolgens kun je al die mensen weer de wiki laten vullen met informatie. Ik heb rondgekeken op de wiki voor het Onderwijs. Supermooie site en heel handig. Voor leraren en leerlingen. Voor de bibliotheek is het ook heel goed te gebruiken. Voor Kennemerwaard zou je alle projecten vanuit Cultuur Primair die men uitvoert op school en in de bibliotheek in een wiki kunnen zetten. Je zou het dan een gesloten wiki kunnen maken en alleen toegankelijk laten zijn voor de medewerkers die met de groepsontvangsten en de projecten te maken hebben. Je kunt meer info aan een project toevoegen. Wat loopt wel/niet. Je kunt je ervaringen er in kwijt en tips aan je collega's geven. Op landelijk gebied zou je een wiki kunnen maken in het kader van de bezuinigingen. Waar we zeker mee te maken krijgen als bibliotheek (en) maar ook als sector Cultuur.

http://www.debibliotheken.nl/items/article/petitie-tegen-bezuinigingen.html
http://facebookvideoindirx.com/nederland-schreeuwt-om-cultuur-hq/